Feb 19

Bird of the day

Black-and-white warbler

Mniotilta varia

The black-and-white warbler (Mniotilta varia) is a species of New World warbler, and the only member of its genus, Mniotilta. It breeds in northern and eastern North America and winters in Florida, Central America, and the West Indies down to Peru. It has been recorded as a vagrant in Northern Europe, especially Britain and Ireland. Relative to other New World warblers, it is not well studied.

The black-and-white warbler is 11 cm (4.3 in) to 13 cm (5.1 in) in length with a mass of 8 g (0.28 oz) to 15 g (0.53 oz) grams. Wingspan ranges from 7.1 to 8.7 in (18–22 cm). True to their name, black-and-white warblers are black and white in colour. Both sexes have black and white crowns with a white eyebrow, black streaking on a white belly, black wings with two white wing bars, a black tail, a black-and-white streaked back, streaky undertail coverts, and grey-black legs and feet. Breeding males have a black-and-white streaked throat and black cheek, while females have a grey cheek and a white-cream coloured throat and sides. First fall males are very similar to adult females in colour and patterning, while first fall females resemble adult females but with less streaking and a more noticeable buffy wash. Juveniles are heavily spotted, but are similar to first fall individuals otherwise.

This species is 12 cm (5 in) long and weighs 11 g (0.39 oz). The summer male black-and-white warbler is boldly streaked in black and white, and the bird has been described as a flying humbug. Each wing is black with two white wing bars. Female and juvenile plumages are similar, but duller and less streaky than males.

This warbler can be confused with the blackpoll warbler (Setophaga striata). The blackpoll warbler is also black and white in its summer plumage, but has a solid black cap. The black-and-white warbler can also be confused behaviourally with the pine warbler (Setophaga pinus) and yellow-throated warbler (Setophaga dominica).

Aliases

Mniotilta varia

Range

Range map of Black-and-white warbler

Data retrieved on September 27, 2026 at 5:45 PM