Bird of the day
Kagu
Rhynochetos jubatus
The kagu or cagou (Rhynochetos jubatus) is a crested, long-legged, and bluish-grey bird endemic to the dense mountain forests of New Caledonia. It is the only surviving member of the genus Rhynochetos and the family Rhynochetidae, although a second species has been described from the fossil record.
Measuring 55 cm (21+1⁄2 in) in length, it has pale grey plumage and bright red legs. Its 'nasal corns' are a unique feature not shared with any other bird. Almost flightless, it spends its time on or near the ground, where it hunts its invertebrate prey and builds a nest of sticks on the forest floor. Both parents share incubation of a single egg, as well as rearing the chick. It has proven vulnerable to introduced predators and is threatened with extinction.
The kagu is a ground-living bird, 55 cm (21+1⁄2 in) in length. The weight can vary considerably by individual and by season, ranging from 700 to 1,100 g (25–39 oz). Its plumage is unusually bright for a bird of the forest floor; ash-grey and white coloured. There is little sexual dimorphism beyond a difference in the amount of barring in the primary feathers. It possesses powder down which helps keep it dry and insulates it in the extremes of New Caledonia's tropical climate. The crest, which is used to display to other members of the species, is barely noticeable when at rest but can be erected and fanned out.
It is nearly flightless, using its wings for displays (its primary wing feathers are patterned), and for moving quickly through the forest. It can also use them to glide when fleeing danger. The wings are not reduced in size like in most other flightless birds, and have a span of around 77.5 cm (30+1⁄2 in), but they lack the musculature for flight. These wings are also used for a 'broken-wing' display, a behaviour shared with their relative sunbittern, used to fake an injury and draw the attention of a predator away from their chick. It possesses bright red legs which are long and strong, enabling the bird to travel long distances on foot and run quickly.
It has large eyes, positioned so that they give good binocular vision which is helpful in finding prey in the leaf litter and seeing in the gloom of the forest. It possesses 'nasal corns', structures covering its nostrils, which are a feature not shared by any other bird. These are presumed to prevent particles entering the nostrils when probing in soil during feeding. Another unique characteristic of the species is that it has only one-third as many red blood cells and three times more hemoglobin per red blood cell than is usual in birds.
Aliases
Rhynochetos jubatus, kagou
Data retrieved on October 15, 2025 at 5:14 AM