May 28

Bird of the day

Waved woodpecker

Celeus undatus

The waved woodpecker (Celeus undatus) or variable woodpecker is a species of bird in subfamily Picinae of the woodpecker family Picidae. It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Peru, Suriname, and Venezuela.

The waved woodpecker is about 23 to 26 cm (9.1 to 10.2 in) long and weighs 61 to 87 g (2.2 to 3.1 oz). In the nominate subspecies C. u. undatus, both sexes' heads are light chestnut-rufous with a bushy crest; the crest is sometimes paler with black bars, and the ear coverts and the sides of the neck have black streaks. Males have a wide red band from behind the bill to the ear coverts; females lack it. Both sexes of adults have a cinnamon-buff chin and throat with black spots or bars. They have rufous-chestnut upperparts with wide black bars, though the rump is usually paler and yellower. Their flight feathers are black with cinnamon-rufous bars. The top side of their tail is black with rufous bars and the underside similar but duller and sometimes with a yellowish tinge. Their underparts are rufous, lighter on the belly than the breast. Their breast has irregular wavy black bars and the belly and flanks more regular bars. Both sexes have some variation in the intensity of their barring, but the female's is generally heavier than the male's. The adult's shortish bill is dull yellow to yellow-green, their iris red-brown to red, and their legs green-gray. Juveniles are very similar to adults but duller overall and have lighter barring above.

Subspecies C. u. amacurensis is darker and more chestnut than the nominate. Its head is the same shade as the body rather than paler, its rump cinnamon-rufous with no yellow, its crown without barring, and all other bars narrower. C. u. multifasciatus is the largest subspecies. It is paler and more buffy than the nominate, and has streaks rather than bars on its head, often a tail without bars, and a blackish bill with a pale mandible.

Subspecies C. u. grammicus was the nominate subspecies of the former scaly-breasted woodpecker. Both sexes' heads are rufous-chestnut with a pointed crest; the crest usually has black streaks. Males have a wide red patch from behind the bill to the ear coverts; females lack it. Both sexes of adults are mostly rufous-chestnut with a pale greenish-yellow to yellow-buff rump. Their upperparts have narrow black bars that are slighter on the uppertail coverts. Their flight feathers are blackish with narrow rufous edges and pale greenish-yellow bases. The top side of their tail feathers is brown-black with chestnut edges and sometimes chestnut bases; the tail feather's undersides are brown or yellow-brown with cinnamon bases. Their underparts are rufous-chestnut with paler flanks that can be yellowish buff. Their breast has black bars and the belly sparse black spots. The adult's shortish bill is greenish to yellow-green or ivory, their iris red, and their legs dark greenish gray to gray. Juveniles are very similar to adults but their head is darker and their upperparts paler with wider bars.

Compared to C. u. grammicus, subspecies C. u. verreauxii has lighter barring on its underparts. C. u. subcervinus is more cinnamon on its rump and flanks, without a yellow tone. C. u. latifasciatus has pale cinnamon upperparts with yellow to buffish feather bases that show, and its rump is very pale. The mantle has wider bars than grammicus and the underparts are much paler.

Aliases

Celeus undatus

Range

Range map of Waved woodpecker

Data retrieved on October 15, 2025 at 5:06 AM