Bird of the day
Smoky-brown woodpecker
Leuconotopicus fumigatus
The smoky-brown woodpecker (Leuconotopicus fumigatus) is a species of bird in subfamily Picinae of the woodpecker family Picidae. It is found in Argentina, Belize, Bolivia, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, and Venezuela.
The smoky-brown woodpecker is about 18 cm (7.1 in) long and weighs 31 to 50 g (1.1 to 1.8 oz). Males and females have the same plumage except on their heads. Males are red from forehead to nape with dark feather bases showing through. The female's forehead to nape is dark brown with an olive tinge and occasionally some white speckles. Adults of both sexes of the nominate subspecies fumigatus have a mostly olive-brown face with whitish lores, a thin white supercilium, and a black "moustache" with a thin white line above it. Their upperparts are mostly brown to olive-brown with a red tinge on the shoulders and duller brown rump and uppertail coverts. Their flight feathers are dark brown with pale bars on the inner webs. Their tail is blackish brown that is paler on the outer feathers. Their underparts are olive-brown that sometimes is paler on the belly with faint darker bars. Their longish beak is blackish with a paler mandible, their iris deep brown to red-brown, and the legs grayish. Juveniles are duller and more sooty brown than adults, without the red tinge on the back, and with white bars on some flight feathers. Males have a dull red crown and females a dull red forehead.
Subspecies oleagineus has longer wings than the nominate and much white around the eyes. Subspecies sanguinolentus is smaller and has shorter wings than oleagineus; it is a richer brown than the nominate and has a paler face and no white around the eye. Subspecies reichenbachi is similar to sanguinolentus but is a duller brown and has slightly longer wings. Subspecies obscuratus has the longest wings of all subspecies. It is otherwise similar to sanguinolentus but has darker and more gray-brown plumage.
Range
Links
Data retrieved on October 15, 2025 at 5:17 AM