Bird of the day
Plushcap
Catamblyrhynchus diadema
The plushcap (Catamblyrhynchus diadema) is a species of bird in the tanager family Thraupidae and it is the only member of the genus Catamblyrhynchus.
The plushcap is one of the most distinctive of all Neotropical passerines in both its appearance and behavior. The plushcap was in its own family until recently when it was grouped with the tanagers. The bill is broad and black. The body is a chestnut color with a bright golden-yellow forecrown. The forecrown is made up of stiff feathers. It has been speculated that these short, dense feathers are less susceptible to feather wear and more resistant to moisture than typical feathers. This may be an adaptation for its specialized feeding mode, in which it probes into dense whorls of bamboo for its prey items. They are found at high elevations from northern Venezuela south to Argentina, including the coastal mountains of Venezuela and the Andes of Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, and extreme northwestern Argentina. They live in montane forests and secondary forests near bamboo. They forage for insects inside the bamboo. They will eat small insects, berries, and small plant matter.
The bird is very distinct and is not confused with many other birds. It stands out from the other tanagers, only possibly being confused with the golden-crowned tanager despite the golden-crowned tanager being blue.
Its natural habitat is humid montane forests and it is always found in close association with Chusquea bamboo. It is typically found at elevations between 1,800 and 3,500 m (5,900–11,500 ft).
The plushcap is about 14 cm (5.5 in) long and males weigh on average 14.9 g (0.53 oz) and females 13.4 g (0.47 oz). It has a chestnut body and a golden-yellow forecrown (the plush part of the name). From its nape to its wings, it is black. The males and females look similar but the males are slightly larger than the females. Juveniles are just duller versions of their parents.
The subspecies C. d. citrinifrons is found in Peru and has a paler cap while C. d. federalis is found in coastal Venezuela and is brighter than C. d. diadema.
While the plushcap is usually quiet, when it does vocalize it has a long series of chirps and twitters.
Aliases
Catamblyrhynchus diadema
Range
Data retrieved on September 27, 2026 at 5:24 PM