Bird of the day
Buru mountain pigeon
Gymnophaps mada
The Buru mountain pigeon, formerly also long-tailed mountain pigeon (Gymnophaps mada) is a species of bird in the pigeon family Columbidae. It is endemic to Indonesia and inhabits montane forest and disturbed lowland forest on Buru. It was formerly considered to be conspecific with the Seram mountain pigeon. It is a medium-sized pigeon 33–38.5 cm (13.0–15.2 in) long, and has a blue-grey crown and neck, darker slate-grey upperparts, and a white to pale buff-pink throat and breast that becomes buff-pink towards the belly. The species is slightly sexually dimorphic, with females being smaller and having more dark red on the breast.
The Buru mountain pigeon feeds on fruit. Its breeding season is thought to be from October to December. It is listed as being of least concern by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) on the IUCN Red List due to a sufficiently large range and a stable population. The population is estimated to be 20,000–49,999.
The Buru mountain pigeon is a medium-sized pigeon with a slender build, and long wings and tail, measuring 33–38.5 cm (13.0–15.2 in) long. Adult males have blue-grey crowns, napes, and hindnecks, with darker mantles. The rest of the upperparts are slightly glossy dark slate-grey. The flight feathers on the wings and tail are greenish-black, while the primaries and the ends of the flight feathers on the tail have narrow pale fringes. The face, throat, and upper breast are white to pale buff-pink, while the belly is buff-pink. The feathers on the upper leg are pale buff. The iris is grey, pale brown or yellow, with a red or orange outer ring. The beak is ashy-yellow with a red base, and the legs are purplish to brownish-red. The species shows slight sexual dimorphism, with females being smaller on average and having more wine on the breast, along with dark blackish-red bills and ceres. Juveniles have browner upperparts, dusky mottling on the throat and breast, and more ochre on the belly. They also have a white-tipped grey bill, a dull red cere, and dull red legs.
The Buru mountain pigeon's vocalisations are unknown, but it is likely silent most of the time like other Gymnophaps pigeons.
Aliases
Gymnophaps mada
Range

Data retrieved on September 27, 2026 at 6:16 PM