Jul 9

Bird of the day

Saker falcon

Falco cherrug

The saker falcon (Falco cherrug) is a large falcon species. It breeds from Central Europe eastwards across the Palearctic to Manchuria. It is a partial migrant, which means that some part of the population is migratory, some part is not. In Europe, for example, a part of the juveniles are migrating, while adults are mostly resident. The European and West Asian migratory sakers spend the winter in the Sahel region. On migration, they cross the Middle East, the Arabian Peninsula, and Pakistan, where they are exposed to illegal trapping. The migratory birds to the east from Altai Mountains spend the winter in the Qinghai-Tibet Plateau.

The saker falcon is the second fastest bird in level flight after the white-throated needletail swift (unconfirmed), capable of reaching 150 km/h (93 mph). It is also the third fastest animal in the world overall after the peregrine falcon and the golden eagle, with all three species capable of executing high speed dives known as "stooping", approaching 300 km/h (190 mph). The saker falcon is the national bird of Hungary, the United Arab Emirates, and Mongolia. It is called by Arabs Hur, i.e., "Free-bird", and it has been used in falconry in the Arabian Peninsula since ancient times. Saker falcons are the national bird of the United Arab Emirates, Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Oman and Yemen and have been integral to Arab heritage and culture for over 9,000 years. They are the national emblem of many Arab countries.

The saker falcon is a large hierofalcon, larger than the lanner falcon and almost as large as gyrfalcon at 45–57 cm (18–22 in) length with a wingspan of 97–126 cm (38–50 in). Males weigh between 730–990 g (26–35 oz) and females 970–1,300 g (34–46 oz). It resembles a larger but browner Gyrfalcon. It is larger and more heavily built than the related Lanner Falcon.

Saker falcons tend to have variable plumage. Males and females are similar, except in size, as are young birds, although these tend to be darker and more heavily streaked. The call is a sharp kiy-ee or a repeated kyak-kyak-kyak.

Aliases

Falco cherrug

Range

Range map of Saker falcon

Data retrieved on October 15, 2025 at 5:11 AM